Prečo je best-of-breed lepší ako celkové riešenie?

Prednedávnom Qics (poskytovateľ riešení pre plánovanie, sledovanie času, fakturáciu a dátové sklady) spolu s Change to Comm (dodávateľom AuditCase a sesterskou spoločnosťou Caseware Netherlands) usporiadal seminár v holandskej kancelárii Microsoftu na tému: Ste ako účtovník pripravení na budúcnosť? Tento seminár sa podrobnejšie zaoberal softvérovými riešeniami a vývojom.

Jeden z rečníkov, Henk Overbosch z Docco IT-consultancy, sa venoval voľbe medzi najlepším riešením v triede a celkovými riešeniami.

Najlepšie riešenie v triede je, ako viete, softvérový systém pozostávajúci z modulov od rôznych špecializovaných dodávateľov. Každý modul najlepšie vyhovuje osobnej situácii používateľa a/alebo organizácie.

Keď sa ho spýtali, aká je najlepšia voľba, Henk Overbosch položil rečnícku otázku: Pamätáte si obchodný dom V&D? V&D mal ambíciu ponúknuť všetko pod jednou strechou (one-stop-shopping). Mali trochu zo všetkého, ale nič, čo by bolo najvýraznejšie alebo najnovšie. Toto je v podstate aj prípad dodávateľov celkových systémov.

Vo svojej dennej poradenskej praxi Henk Overbosch navštívil mnoho účtovníckych firiem a nikdy nevidel firmu, ktorá by si vybrala celkové riešenie (ako napríklad Unit4 alebo Afas) bez toho, aby zároveň používala aspoň 5 až 10 ďalších softvérových balíkov od iných dodávateľov. To znamená, že v skutočnosti každá účtovnícka organizácia (aj tie, ktoré tvrdia, že to nechcú) pracuje s formou najlepšieho riešenia v triede.

Veľkou výhodou najlepšieho riešenia v triede je, že každý čiastočný systém vám ponúka najviac funkcií a že ste (oveľa) menej závislí na jednom dodávateľovi (tzv. vendor lock-in, kde ak si vyberiete celkové riešenie, nemôžete sa od neho nikdy odtrhnúť alebo iba za veľmi vysoké náklady). Často citovanou nevýhodou je, že integrácia medzi čiastočnými systémami nie je taká dobrá ako pri celkovom riešení, ale ako bolo spomenuté: neexistujú celkové riešenia pre účtovnícke firmy (myslite na oblasti ako plánovanie, sledovanie času a fakturácia, generátory správ, webové portály, daňové balíky, digitálne pracovné programy, digitálne meranie spokojnosti zákazníkov, odborné správy, digitálna výmena údajov, digitálna tvorba spisov atď.). To je oddelené od otázky, či je táto menej hlboká integrácia naozaj takým problémom.

Okrem toho, hrstka dodávateľov tzv. celkových riešení prekladá nové technologické vývoje do svojho softvéru oveľa pomalšie (ak vôbec). Je to spôsobené nedostatkom vývojových kapacít. Títo poskytovatelia sa hrajú na mnohých doskách (odvetviach) súčasne a sú zaneprázdnení udržiavaním všetkých dielikov na týchto doskách, nieto ešte mať dostatok kapacity na úplné prepracovanie svojho existujúceho, technicky zastaraného softvéru.

Dobrým príkladom je cloud. Pôvodní lídri trhu (ako Unit4, Exact, Afas a Alure) tu robia malý pokrok. Exact sa zdá byť najďalej so svojím riešením Exact Online. Avšak, ak sa pozriete na čiastočné riešenia v rámci Exact Online (ako napríklad šablónu PSA pre sledovanie času a fakturáciu), zistíte, že ponúkajú veľmi obmedzenú funkčnosť, s ktorou účtovnícke organizácie nemôžu pracovať. Ak sa potom ukáže, že špecializované, hĺbkové riešenia ako QicsMilestones sa môžu jednoducho pripojiť k celkovému riešeniu a sú lacnejšie alebo aspoň nie drahšie, voľba sa pre vás zdá byť jednoduchá.

Nie je náhoda, že aj globálni lídri trhu (Microsoft, Apple) otvárajú svoje ekosystémy vývojárom aplikácií. Uvedomujú si, že vývojový potenciál, sila a kreativita, ktorú s týmto získajú, nikdy nemôže byť vyvážená ich vlastnými zamestnancami (aj keď pracujú s viac ako sto tisíc ľuďmi po celom svete). IT dodávatelia sa už dávno rozhodli pre najlepšie riešenie v triede.

Tags: Accountancy ICT & Consultancy Algemeen
Požiadať o ukážku  Najlepšie riešenie pre plánovanie, registráciu a fakturáciu hodín.
Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy