Cloud

'Cloud'... Mohol by to byť názov napínavého trileru. Avšak, nič nemôže byť ďalej od pravdy. Je to najnovší a neodvratný vývoj v oblasti softvéru. Čo sa deje a prečo je to relevantné pre vás ako používateľa softvéru?


On-premise
Najprv načrtnem rámec témy zvolenej pre tento blog. Tradične sú organizácie zvyknuté kupovať štandardný softvér alebo si dať vyvinúť softvér špeciálne prispôsobený pre organizáciu. Tento softvér je potom nainštalovaný na hardvéri (PC, servery), ktorý sa nachádza v rámci organizácie (toto nazývame 'on-premise', na mieste). Organizácia zaplatí jednorazový poplatok za nákup a/alebo vývoj a následne ročný poplatok za údržbu, ktorý sa fakturuje vopred každoročne a môže byť ukončený len raz ročne, no najmenej 3 alebo niekedy 6 mesiacov vopred. Ako zákazník ste teda zviazaný zlatými reťazami. Ďalšou nevýhodou tejto situácie je, že ako organizácia ste veľmi závislí od svojej vlastnej správy systému, ktorá musí softvér nainštalovať a udržiavať sieť v prevádzke.

Hosting
Pre mnohé organizácie je finančne neatraktívne zamestnávať jedného alebo viacerých plných správcov systému a externí správcovia systému sú považovaní za drahých. Na to IT sektor reagoval konceptom hostingu. Pri hostingu je IT funkcia v rámci organizácie outsourcovaná špecializovanému IT poskytovateľovi služieb, ktorý zabezpečuje nepretržitú dostupnosť hardvéru (serverov) a softvéru. Zákazník má prístup k hosťovanému softvéru prostredníctvom internetu. Výhodou je, že na PC, notebooky a/alebo tablety, ktoré sa budú používať, sa nemusí nič inštalovať lokálne, a softvérové aplikácie (štandardné a/alebo špecifické pre spoločnosť) môžu byť v zásade používané všade, kde je k dispozícii internet. Nevýhodou je, že poskytovateľ hostingu často kupuje hardvér a softvérové licencie špeciálne pre svojich zákazníkov a vynakladá relatívne vysoké počiatočné náklady na uvedenie počítačového prostredia do prevádzky pre organizáciu. Z tohto dôvodu sú zmluvy o hostingu zvyčajne uzatvárané na 3 roky alebo dlhšie. Poskytovateľ hostingu má potom prospech z udržiavania serverov v prevádzke čo najdlhšie (>3 roky), pretože to zvyšuje jeho hrubú maržu. Hosting vám odstráni veľa starostí, no ako zákazník za to platíte vysokú prémiu.

Cloud
A teraz sa dostávame k samotnej téme tohto blogu: 'cloud'.

Medzitým existuje niekoľko globálnych poskytovateľov hostingových služieb, ktorí majú takú výhodu z rozsahu, že nevýhody (vysoké náklady) tradičného hostingu zmizli. Náklady na hosting u týchto globálnych poskytovateľov sú relatívne zanedbateľné. Zoberme si napríklad Amazon Web Services alebo Rackspace. Amazon, ako pravdepodobne viete, je prvá a najväčšia online kníhkupectvo na svete. Medzitým má Amazon v online obchode oveľa širší sortiment produktov a dosahuje miliardové tržby ročne. Aby mohol vykonávať túto globálnu logistickú operáciu, Amazon musel investovať do obrovských dátových centier. Kapacita týchto centier bola využitá len čiastočne (môžete si predstaviť, že počas sviatkov je extrémna špičková záťaž). Preto Amazon prišiel s nápadom vyvinúť druhý podnikateľský model: sprístupniť svoje dátové centrá tretím stranám. Tým sa Amazon stal jedným z najväčších poskytovateľov 'cloudových' služieb na svete. Úložný priestor na dáta a kapacita spracovania sú ponúkané za veľmi nízke náklady vďaka výhode z rozsahu.
Microsoft tiež využil tento vývoj.

My v Qics už nejaký čas s plnou spokojnosťou používame Microsoft Azure ako platformu na vývoj a hosting nášho softvéru. Pre vás ako zákazníka to má výhodu, že sa musíte zaoberať len extrémne nízkymi nákladmi na hosting (Microsoft si účtuje len malú sumu mesačne za ukladanie dát a skutočné využívanie kapacity spracovania) a že máte priamy prístup k nášmu softvéru online (vrátane štandardného a nami prispôsobeného softvéru vrátane integrácií a systémových pripojení). Na vašej strane nie je potrebné nič inštalovať a vždy máte k dispozícii najnovšiu verziu softvéru. My ako poskytovateľ softvéru môžeme všetky vylepšenia implementovať okamžite. Už žiadne periodické vydania a/alebo aktualizácie, ale skôr 'neustále zlepšovanie'. Vaše náklady na správu systému sa výrazne znižujú (významná časť nákladov na hardvér a správu systému je efektívne eliminovaná) a softvér si prenajímate za mesačné sadzby s možnosťou zrušenia každý mesiac. Takže žiadne viacročné záväzky.


Cloud teda nie je triler, ale feel-good príbeh.. :)

My v Qics práve dokončujeme našu najnovšiu generáciu softvéru. Samozrejme, na použitie v cloude. Názov tohto softvéru je QicsMilestones. Sledujte našu webovú stránku a newslettery v nasledujúcich mesiacoch!

Plánujete sami migrovať (časti) svojho súčasného softvéru do cloudu? Radi vám pomôžeme s obchodným prípadom a realizáciou.




Tags: Accountancy
Požiadať o ukážku  Najlepšie riešenie pre plánovanie, registráciu a fakturáciu hodín.
Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy