Pracovné položky vo Visual Studiu a evidencia času: administratívna záťaž?

Ako vývojári evidujú čas

Ako softvérový vývojár ste zvyknutí pracovať so systémami, ktoré sledujú, akú funkcionalitu ešte treba vytvoriť a aké existujú problémy. Tieto systémy sú tiež známe ako 'sledovače pracovných položiek' alebo systémy na riadenie životného cyklu aplikácií (ALM). Medzi známe systémy patrí Team Foundation Server (od Microsoftu) a Jira (od Atlassianu). Ak ste zvyknutí starostlivo zaznamenávať každý aspekt projektu, môže sa vám zdáť, že zaznamenávanie času v inom administratívnom systéme je zbytočná práca.

V tomto článku vysvetľujeme, ako vytvoriť spojenie medzi Team Foundation Server (TFS) a QicsMilestones (online softvér na riadenie projektov, evidenciu času a fakturáciu), čím ušetríte vašim vývojárom veľa času a frustrácie. Hoci sa tento článok zameriava na TFS, rovnaké úvahy a závery sa všeobecne vzťahujú aj na iné systémy, ako sú Jira, GitHub Issues, BaseCamp alebo Redmine.

Úvahy

Pri plánovaní takejto integrácie si rýchlo uvedomíte, že neexistuje jednoduché jednoznačné riešenie. Tieto systémy sú navrhnuté na rôzne účely a líšia sa v niekoľkých kľúčových aspektoch.

Úroveň detailov

Prvým problémom je určiť úroveň detailov, ktorú chcete zachovať pri zaznamenávaní hodín. V závislosti od použitých šablón používa TFS rôzne koncepty v rámci projektu, ako sú 'release', 'iteration', 'backlog item' a 'sprint item'. Napríklad každé vydanie môže zodpovedať projektu v QicsMilestones a položky backlogu môžu zodpovedať úlohám. Alternatívne môže byť projekt v TFS zhodný s projektom v QicsMilestones a každá iterácia môže byť považovaná za úlohu.

Číslo projektu QicsMilestones

Číslo projektu QicsMilestones musí byť určené na požadovanej úrovni projektu alebo popis projektu musí presne zodpovedať. Pri automatickom zaznamenávaní hodín musí integrácia vedieť, ktorý projekt by mal byť priradený. To platí aj na úrovni úloh.

Jedným prístupom je najprv vytvoriť projekty v QicsMilestones a potom ich automaticky generovať v TFS s správnymi referenciami. Následne môžu byť vytvorené vlastné polia pre referencie.

Prepojenie zamestnancov

Je tiež potrebné prepojiť základný zoznam zamestnancov. Najčastejšie je najjednoduchšie prepojiť tento zoznam na základe (Windows) používateľského mena alebo e-mailovej adresy.

Poskytnutie odkazu na článok

Ak sa úlohy nepoužívajú, musí byť poskytnutý odkaz na článok. Môže to zahŕňať účtovanie všetkých vývojových položiek na pevný článok. Ak je potrebná variabilita, môže byť na položku v TFS vytvorené vlastné pole.

TFS neobsahuje polia pre zaznamenávanie času

Ďalším problémom, s ktorým sa môžete stretnúť, je, že TFS neobsahuje predvolené polia na zaznamenávanie stráveného času. Každá chyba, úloha alebo problém má stav, a história týchto stavov je sledovaná, ale to neznamená skutočne strávený čas. Tieto informácie bude treba zadať tým, kto spravuje pracovnú položku. Napríklad môže byť pridané vlastné pole, ktoré je povinné, keď je úloha dokončená, čo umožňuje zaznamenanie úlohy v QicsMilestones.

Rôzne dostupné riešenia

Pre pokročilejšie scenáre existujú rôzne riešenia, ktoré umožňujú sledovanie času na pracovných položkách. Ak má riešenie vlastné API, je možné priamo prepojiť zaznamenaný čas v TFS s QicsMilestones. Takéto riešenia tiež ponúkajú možnosť zobraziť hodiny zaznamenané v TFS z rôznych perspektív.

Kedy by mali byť informácie zaznamenané?

Napokon zvážte, kedy by mali byť informácie zaznamenané v QicsMilestones. Jednou možnosťou je použitie Service Hooks. To vám umožňuje prijímať oznámenie, napríklad keď je pracovná položka dokončená. Tento moment môžete využiť na zaznamenanie času stráveného na tejto položke v QicsMilestones. Ďalšou metódou je pravidelne získavať aktuálny stav (napr. každú noc).

Záver

Integrácia vášho vývojového prostredia so systémom na sledovanie času, ako je QicsMilestones, môže určite priniesť výhody. Buďte však pripravení na integráciu, ktorá môže byť zložitejšia, než sa pôvodne očakávalo. Vďaka otvorenej povahe väčšiny systémov a s pomocou API QicsMilestones je úplne možné vytvoriť riešenie, ktoré je v súlade s pracovným postupom vašej organizácie a umožňuje zamestnancom efektívne sledovať hodiny vo svojom preferovanom prostredí. Potrebujete pomoc pri integrácii vášho softvéru na pracovné položky s QicsMilestones? Kontaktujte m.velthuijsen@qics.nl pre pomoc.

Tags: ICT & Consultancy
Požiadať o ukážku  Najlepšie riešenie pre plánovanie, registráciu a fakturáciu hodín.
Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy